Zoveel mogelijk voordeel van zonnepanelen

Gebruik zonnepanelen

Je hebt zonnepanelen op het dak van je huis. Maar hoe gebruik je de zonnepanelen nu zo goed mogelijk? We geven een paar tips. 

Tip 1: check de meterkast

Het is belangrijk om zeker te weet dat je zonnepanelen het doen. Kijk daarom in de meterkast of de teller het doet. Dan weet je zeker dat ze werken en stroom aan het opwekken zijn.

Huizen Zonnepanelen 2
Dynhus HUIS Icon 960X720 Rgb #728F33

Tip 2: kies bij aanschaf voor elektrische apparaten

Overweeg je om een nieuw apparaat aan te schaffen? Denk dan ook eens aan apparaten die op elektriciteit werken. Bijvoorbeeld een inductie kookplaat in plaats van op gas koken. Of het verwarmen van een bepaalde ruimte met infrarood kachels. Daarmee kan je ook nog eens extra besparen op je gasverbruik.

Is je grasmaaier of heggenschaar op benzine aan vervanging toe? Dan kan je ook kiezen voor één op elektriciteit. Kijk wel of de apparaten een ‘A-label’ hebben. Dat scheelt in het stroomverbruik.  

Tip 3: kijk hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken

Het is leuk om te zien hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Hiervoor zijn handige apps te gebruiken. De meeste energieleveranciers bieden deze apps aan.

Man Achter Laptop
Dynhus ZON Icon 960X720 Rgb #FFC900

Tip 4: stem het stroomverbruik af op de zon

Wil je alvast voorbereid zijn op de toekomst? Zet dan de apparaten aan als de zon schijnt. Over een paar jaar kan je niet meer automatisch je opgewekte stroom terugleveren aan je energieleverancier (salderingsregeling). Dan is het slim om juist overdag de apparaten te gebruiken. Je kunt hier alvast mee aan de slag aan. Om te wennen. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine, afwasmachine of droger. Ben je overdag niet thuis? Veel apparaten kan je instellen om op een later tijdstip te laten beginnen.

Als het donker is wekken de panelen geen stroom op. Probeer voor de toekomst het energieverbruik dan zo laag mogelijk te houden. Door bijvoorbeeld de apparaten uit te zetten als je ze niet nodig hebt. Of door ledlampen te gebruiken. 

 

Snel contact?
We staan je graag te woord.