Zoveel mogelijk voordeel van zonnepanelen

Gebruik zonnepanelen

Je hebt zonnepanelen op het dak van je huis. Maar hoe gebruik je de zonnepanelen nu zo goed mogelijk? We geven een paar tips. Ook vind je hier de meest gestelde vragen. 

Tip 1: controleer of alles het doet

Het is belangrijk om zeker te weet dat je zonnepanelen en de omvormer het doen. Dat geven ze niet aan. Controleer dat daarom iedere maand. Je kunt het op verschillende manieren zien:

1. Op een (tussen)meter in de meterkast
2. Op het scherm van de omvormer
3. Op de app of je persoonlijke pagina bij de energieleverancier

Als je dit regelmatig checkt, dan weet je zeker dat ze werken en stroom aan het opwekken zijn.

Huizen Zonnepanelen 2
Dynhus HUIS Icon 960X720 Rgb #728F33

Tip 2: kies bij aanschaf voor elektrische apparaten

Overweeg je om een nieuw apparaat aan te schaffen? Denk dan ook eens aan apparaten die op elektriciteit werken. Bijvoorbeeld een inductie kookplaat in plaats van op gas koken. Of het verwarmen van een bepaalde ruimte met infrarood kachels. Daarmee kan je ook nog eens extra besparen op je gasverbruik. Kijk wel of de apparaten een ‘A-label’ hebben. Dat scheelt in het stroomverbruik. 

Is je grasmaaier of heggenschaar op benzine aan vervanging toe? Dan kan je ook kiezen voor één op elektriciteit. 

Tip 3: kijk hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken

Het is leuk om te zien hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Dit kan je op verschillende manieren zien:

1. De meterkast
In de meterkast is een extra (tussen)meter geplaatst. Daarop kan je zien wat de zonnepanelen opwekken in kWh. Door iedere maand de stand op te schrijven, kan je bijhouden hoeveel kWh de panelen opleveren. 

2. App of online website
Hoeveel energie je zonnepanelen opleveren kan je ook aflezen vanaf je computer, telefoon of tablet. Dit kan door een internetverbinding met je omvormer te maken. Je kunt hiervoor een app gebruiken of inloggen op je persoonlijke pagina van de energieleverancier. 

 

Man Achter Laptop
Dynhus ZON Icon 960X720 Rgb #FFC900

Tip 4: stem het stroomverbruik af op de zon

Zet de apparaten aan als de zon schijnt. Ben je overdag niet thuis? Veel apparaten kan je instellen om op een later tijdstip te laten beginnen.

Over een paar jaar kan je niet meer automatisch je opgewekte stroom terugleveren aan je energieleverancier (salderingsregeling). Dan is het slim om juist overdag de apparaten te gebruiken. Je kunt hier alvast mee aan de slag aan. Denk bijvoorbeeld aan de wasmachine, afwasmachine of droger. 

Als het donker is wekken de panelen geen stroom op. Probeer voor de toekomst het energieverbruik dan zo laag mogelijk te houden. Door bijvoorbeeld de apparaten uit te zetten als je ze niet nodig hebt. Of door ledlampen te gebruiken. 

 

Vragen over je zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnepaneel zet energie van de zon om in stroom voor je huis. De stroom is niet gelijk geschikt om te gebruiken. De omvormer zet het om naar geschikte stroom voor de apparaten in je huis. De stroom die je opwekt, gebruik je meteen in je huis.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Het verbruik van je stroom gaat omlaag doordat je zelf stroom opwekt met de zonnepanelen. Dit kan ook positief uitpakken voor je energierekening. Als je stroom teruglevert aan de energieleverancier, krijg je hiervoor een bedrag. Daarnaast is het gebruik van zonne-energie goed voor het milieu, doordat het opwekken voor minder CO2-uitstoot zorgt.

 

Wat leveren de zonnepanelen mij op?

Wat de zonnepanelen jou opleveren, hangt af van het aantal panelen dat bij jou wordt geplaatst én van je eigen energieverbruik. We gaan uit van een gemiddelde besparing van 30 euro per maand. 

Waar gaat de stroom van zonnepanelen naar toe?

De stroom gaat meteen naar je apparaten en verlichting die op dat moment energie verbruiken. Bijvoorbeeld lampen, koffiezetapparaat of koelkast. 

Wanneer je meer stroom opwekt dan je op dat moment gebruikt, wordt deze stroom teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Hiervoor krijg je geld van je energieleverancier. De hoogte van het bedrag hangt af van de voorwaarden van de energieleverancier. 

Wat is salderen?

De stroom die je betaalt is het verschil tussen:
1. Wat je betaalt voor je gebruikte stroom
2. Wat je vergoed krijgt met je opgewekte stroom
Het verrekenen van de opgewekte en verbruikte stroom heet salderen.

Wat betaal ik voor de zonnepanelen?

Je betaalt elke maand € 5,- aan servicekosten voor de zonnepanelen. Dit is voor als er iets kapot gaat en we het moeten herstellen. Je betaalt geen huur voor de zonnepanelen en de aanleg ervan. 

Wekken de zonnepanelen ook energie op als het bewolkt is?

Het weer heeft invloed op de hoeveelheid stroom die je opwekt. Ook bij bewolkte en donkere dagen wekken de panelen stroom op. Dat is wel veel minder dan wanneer de zon schijnt. Wek je op zo'n dag minder stroom op met de zonnepanelen dan dat je verbruikt? Dan komt de stroom van het openbare elektriciteitsnet.

Moet je zonnepanelen ook schoonmaken?

Je hoeft zonnepanelen niet schoon te maken. Zonnepanelen hebben een coatinglaag. Deze laag zorgt ervoor dat bijvoorbeeld stof en vogelpoep niet blijft vastzitten. Doordat de panelen schuin op het dak liggen spoelen deze bij de eerste regenbui weer schoon. Gelukkig regent het in ons land regelmatig. 
Wat doet een laagje stof voor de opbrengst? Dat is minimaal. De kosten voor het laten schoonmaken van de panelen zijn enorm en wegen niet op tegen de minimaal verminderde opbrengst. Afwachten is goedkoper.

Hoe herken ik een storing?

De zonnepanelen en de omvormer geven niet aan als ze het niet meer doen. Check daarom iedere maand of alles het nog doet. Je kunt dat op verschillende manieren zien:
1. Op een (tussen)meter in de meterkast
2. Op het scherm van de omvormer
3. Op de app of online portal

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 35 jaar. 

Snel contact?
We staan je graag te woord.