Hoe bespaar je op energie?

Je betaalt steeds meer voor gas en stroom. We hebben geen invloed op de stijgende energieprijzen, maar helpen graag waar dat kan. Met bespaartips. 

Besparen op gas

Veel mensen zijn al druk bezig met besparen, maar gebruiken niet altijd alle tips. Als je nu nog niet bezig bent met besparen, dan kan je met deze tips gemiddeld zo’n 700 kuub gas besparen als je in een gezinswoning woont.

Verwarmen huis:

 • Houd deuren in huis dicht en zet de verwarming een graad lager. Daarmee kan je gemiddeld 120 m3 gas per jaar besparen.
 • ’s Nachts kan de thermostaat op 15 graden. Ook dat scheelt ieder jaar al snel 125 m3 gas. Zet je die een uur voordat je naar bed gaat laag, dan bespaar je nog eens 25 m3 gas per jaar extra.
 • Je kunt de thermostaat ook op 15 graden zetten als je overdag niet thuis bent.

Verwarmen water:

Mensen gebruiken zo’n 20% gas voor het verwarmen van water.

 • Het meest makkelijk kan je besparen door korter te douchen. Een douchetimer kan je daarbij helpen.
 • Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig is.
Shutterstock 2153788145 (1)
DYN Dynhus Stroom Icon 960X720

Besparen op stroom

Ook kun je makkelijk op stroom besparen. Begin vandaag al met deze handige tips.

 • Was op lagere temperatuur, bijvoorbeeld op 30 of 40 graden. Dan heb je minder stroom nodig. En met de eco-stand was je automatisch langer op een lagere temperatuur. Hiermee kun je gemiddeld 36 kWh besparen. Met de energieprijzen van nu is dat zo’n 22 euro per jaar.
 • Als je alleen wast met een volle trommel, hoef je minder vaak je wasmachine aan te zetten. Dat scheelt veel stroom. Zo bespaar je ongeveer 33 kWh per jaar. Met de stroomprijs van nu kan dat wel € 20,- per jaar schelen.
 • Met het ophangen van je was kan je kosten voor de wasdroger besparen.
 • Voorkom sluipverbruik door de stekker uit het stopcontact te halen. En haal de apparaten van de stand-by stand af. Een huishouden is gemiddeld 450 kWh kwijt aan sluipverbruik.
 • Met een energieverbruiksmeter kun je kijken welke apparaten in jouw huis veel energie gebruiken. Woon je in gemeente De Fryske Marren, dan kan je die gratis lenen. Kijk op Tukwenjen.nl voor meer informatie.
 • Vervang gloeilampen door ledlampen. Staat je halogeen of gloeilamp iedere dag meer dan een uur aan? Dan is het slim om deze gelijk te vervangen. Voor een LED lamp betaal je gemiddeld € 5,-. Deze heb je binnen één jaar terugverdiend. Brand je gloeilamp nu langer dan een uur, dan  verdien je natuurlijk  sneller de kosten van de LED lamp 

Checklist energie besparen

Er is geen perfecte manier om energie te besparen. Want het hangt af van je persoonlijke situatie. Elke stap die je neemt is een stap in de goede richting! Om het je makkelijk te maken vind je hier een checklist.

Dynhus HUUROPZEGGEN Icon 960X720 Rgb #9D8AD3
Snel contact?
We staan je graag te woord.