Het fijnste plekje is aan de stamtafel

46 jaar in de Wieringerstraat

Voordat we het interview starten, valt er eerst nog heel wat te zien in de woonkamer van Johannes en Aaltje Stoelwinder-Portijk. Porseleinen poppen in allerlei maten, foto’s van kinderen en kleinkinderen, diamond painting schilderijen en maar liefst vier computerschermen. “We wonen hier vanaf november 1977”, vertelt Aaltje.

“Daarvoor hebben we negen jaar in de Parkstraat in Lemmer gewoond. Maar die huizen werden afgebroken, dat vonden we heel jammer. Toen zijn we hier in de Wieringerstraat gekomen. Ik ben een echte Lemster, Johannes is een ‘wâldpyk’”. “Dat klopt”, zegt deze lachend. “Ik ben geboren in Bontebok bij Heerenveen. Op school in Heerenveen ontmoette ik Aaltje. We vonden het heel fijn om bij elkaar te zijn, we zagen elkaar veel.”

Druk met hobby’s

Johannes en Aaltje trouwden en kregen twee dochters, één dochter woont ook in Lemmer. Inmiddels hebben ze ook vier kleinkinderen en zijn ze allebei druk met hun hobby’s. “Ik heb al een hele tijd een piratenzender via internet”, legt Johannes uit. “Iedere zondagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur draai ik op verzoek van luisteraars Hollandse hits. Dit deed ik eerst via een zender, maar dat mocht niet meer. Alle computerschermen die jullie hier zien, gebruik ik voor mijn internetpiratenzender. Hiervoor zit ik veel aan deze grote ronde eettafel, zo heb ik alles bij de hand.”

“Ja, de fijnste plek is aan de stamtafel”, vult Aaltje aan. “Ik zit hier met mijn diamond paintings, hierbij plak je hele kleine glittersteentjes op een doek. De kleuren van de steentjes staan al op het doek, vergelijk het maar met een borduurwerk. Iedere middag ben ik hiermee bezig, over één schilderij doe ik gemiddeld zo’n zes weken. Ik vergeet helemaal de tijd als ik dit doe.”

Fijn huis

Als Johannes en Aaltje niet aan de grote tafel zitten, dan zijn ze op de bank te vinden. Lekker televisie kijken is ook favoriet. Ze genieten volop van hun fijne huis, waar door de jaren heen nieuwe kozijnen  zijn geplaatst. De scheiding tussen de voor- en achterkamer werd weggehaald en de keuken is naar achteren geplaatst. Ook werden de muren geïsoleerd. “De vloer is soms wel koud”, zegt Aaltje. “Dit komt omdat er water onder de vloer staat.” “Op straat kan het water niet goed weg”, weet Johannes. “Maar daar wordt aan gewerkt. We hopen dat we wat gezond blijven en hier nog heel lang kunnen blijven.” “Daar ben ik het helemaal mee eens”, aldus Aaltje.

Snel contact?
We staan je graag te woord.