Helemaal op hun plek

Van hier uit samen leuke dingen doen
Al 51 jaar wonen ze samen in Lemmer. Meneer en mevrouw Van der Bijl hebben hun leven hier opgebouwd. “Dit is een mooie plek. We zitten hier heel centraal. Het centrum is dichtbij”, begint meneer Van der Bijl zijn verhaal. “Ook het water en strand is op loopafstand. En op de fiets zijn we zo in Gaasterland”, vult mevrouw Van der Bijl aan. “Wij kunnen van hier uit samen leuke dingen doen”.

Veel contacten met mensen
Het echtpaar kent veel mensen in Lemmer. Naast dat meneer Van der Bijl geboren Lemster is, zetten ze zich ook beide in voor de gemeenschap. Daardoor kennen zij iedereen en iedereen kent hen. “Voor het woonzorgcentrum Suderigge ben ik normaal gesproken chauffeur. En verzorg ik de overtochten als pontjesschipper bij Spannenburg”, vertelt meneer Van der Bijl. Ook mevrouw Van der Bijl is buiten coronatijd actief in Suderigge. “Ik help dan bij de activiteiten van de dagbesteding”, vult mevrouw Van der Bijl aan.  Ook is mevrouw Van der Bijl vrijwilliger bij de Zonnebloem in Lemmer waar ze veel mensen hebben leren kennen.

Slaap- en badkamer op de begane grond
Sinds september woont het echtpaar Van der Bijl aan de Parkstraat. “We wonen hier heel fijn”, vervolgt mevrouw Van der Bijl haar verhaal. “Toen we werden gebeld dat we in aanmerking kwamen voor deze woning waren we erg blij. We hoefden niets meer aan het huis te doen. Twee jaar geleden was hier nog verbouwd. En de vorige bewoners hadden het huis heel netjes achtergelaten. We kwamen in een opgemaakt bedje.” Het echtpaar woonde in een koophuis. “Onze kinderen hebben ons erop gewezen dat het verstandig zou zijn om alvast om ons heen te gaan kijken naar een huis dat meer geschikt is voor senioren”, vervolgt meneer van der Bijl. “We zijn nu nog goed van gezondheid. We konden daardoor rustig op zoek naar een ander huis. Het huis is mooi compact huis met slaapkamer en badkamer op de begane grond.”

Doordat meneer en mevrouw Van der Bijl zijn verhuist in coronatijd hebben ze nog niet veel nieuwe contacten kunnen opbouwen in de straat. Toch hebben ze al met meerdere buren kennisgemaakt. “De buurt is ‘goei’”, vertelt meneer Van der Bijl. “Er wonen hier veel alleenstaanden. Sommige mensen kenden we al. Er is altijd tijd voor een praatje. Iedereen is vriendelijk. De buurman hier verderop heb ik al kunnen helpen met de thermostaat.”

Op de vraag wat ‘Thuis voor jou’ voor het echtpaar betekent is mevrouw van der Bijl helder: “Dit huis voelt aan als thuis. Wij hebben alles wat ons hartje begeert. We zijn nog samen. Dat is zo mooi. Als je beide gezond bent, dan ben je rijk.”

 

Snel contact?
We staan je graag te woord.