We wonen op een uniek plekje

56 jaar huren
De koffie staat altijd klaar bij Willem (81) en Anneke Bokma (76). Kinderen, kleinkinderen, iedereen schuift gezellig aan bij het echtpaar aan de eettafel. “Dat zijn we zo gewend”, zegt Anneke. “Willem en ik leerden elkaar kennen in Joure waar ik ziekenverzorgster was. In 1966 trouwden we en kwamen we hier in Idskenhuizen te wonen. Er was hier niks eigenlijk. We moesten over een plank door het weiland bij het huis komen. Kijk, hier heb ik de huurovereenkomst van wat toen nog ‘Woningstichting Doniawerstal’ was. De huur bedroeg 16,10 gulden! En een echt adres was er ook nog niet, ze noemden dit huis nummer 29F.”

Steun van de buurt
Willem en Anneke kregen drie kinderen. Anneke zorgde voor de huishouding, Willem was stratenmaker. Het stel deed vrijwilligerswerk in Idskenhuizen, onder andere bij de voetbalclub, en leidde een druk leven met hun opgroeiende kinderen. “Maar toen ik 41 jaar was, werd ik ernstig ziek”, vertelt Willem. “Dat was een hele schok voor ons allemaal. Gelukkig kreeg ik een goede behandeling en ben ik er nog steeds! Het is fijn dat we tijdens het ziekteproces veel steun hadden van de buurt.” “Ja”, zegt Anneke enthousiast, ‘’we vingen elkaars kinderen op en hadden het heel gezellig met elkaar, ook met de onderhoudsmedewerkers van de woningstichting. Het huis is met ons meegegroeid, we gingen van een kolenkachel naar een gaskachel en daarna natuurlijk centrale verwarming. We hadden eerst een aparte achterkamer, die wand is eruit gehaald. Onlangs hebben we een mooie nieuwe keuken gekregen van Dynhus, daar zijn we ook erg blij mee. We koken inmiddels op inductie, hebben kunststofkozijnen en acht zonnepanelen op het dak.”

Tuin op het Zuiden
Het stel zit graag aan de eettafel een grote legpuzzel te maken, of een boek van Hylke Speerstra te lezen. Vanaf die plek hebben ze een fantastisch uitzicht op de tuin met daarachter de weilanden. Anneke: “Zo mooi”, je ziet de vogels overvliegen, soms hangt er dauw over het land. En bij helder weer zien we de boten varen. Echt genieten.” “Ik hou nog altijd van mijn vak als stratenmaker”, zegt Willem lachend. “Het is dus niet zo gek dat ik in de tuin hier en daar het terras of de looppaadjes opnieuw aanleg. Ik hou erg van sierbestrating, zoals je ziet. De tuin – met ligging op het Zuiden - is toch echt wel favoriet bij ons. Om ons heen zijn alle woningen inmiddels koophuizen geworden, maar wij blijven hier mooi huren. Het contact met Dynhus is goed en we hopen dat we nog lang op dit unieke plekje kunnen wonen.”     

 

Snel contact?
We staan je graag te woord.