Wij zitten graag aan de keukentafel bij de televisie

Klein en gezellig, zo kun je het huis van Durk en Ena de Jong aan de Lege Leane in Oudemirdum het beste omschrijven. Durk gaat ons voor naar de keuken waar de koffiepot staat te pruttelen. Ena serveert speculaas bij het vers gezette bakkie, daarna komen de verhalen over hun woning los. “Ena en ik trouwden in 1963”, trapt Durk af. “Ik had een paar jaar op zee gezeten, maar kreeg werk aan de wal. Helaas was er geen woning voor ons op dat moment, dus woonden we tijdelijk in bij mijn ouders in Nijemirdum.”

Blij met huis
“Totdat we het huis kregen waar we nu wonen”, zegt Ena. “Die was gebouwd in 1953 en onderdeel van twee blokken met vier huizen. In 1972 maakten ze van twee huizen één groter huis en kregen we een gasaansluiting en een douche. Echt keus hadden we niet, maar we waren blij met dit huis, dat toen nog 50 gulden huur in de maand kostte.”

Politiebureau met cellen
Het echtpaar kreeg een dochter en een zoon. Ena was huisvrouw en werkte bij de Thuiszorg en Durk werkte in de metaal in Bakhuizen. “Oudemirdum zag er toen nog heel anders uit”, zegt Durk. “De vrachtwagens reden hier door onze straat, toen was het een stuk drukker.” “En tegenover ons zat het politiebureau met een paar cellen”, vertelt Ena. “We zagen weleens dat vakantiegangers met iets teveel drank op daar naar binnen werden gebracht. We hebben Oudemirdum echt zien opgroeien.” Tot twee keer toe kregen Durk en Ena de kans om zelf een huis te kopen, toch zagen ze er vanaf. Durk: “We woonden zo fijn hier in Oudemirdum en we vonden het ook een hoop drukte zo’n verhuizing, dus zijn we gebleven!”

Verzameling oude boeken
“De keuken is het hart van het huis”, zo vertelt Ena. “We zitten graag hier aan de keukentafel bij de televisie. Ook vinden we het fijn om een boek te lezen en over onze tuin uit te kijken. De tuin waar Durk zijn eigen opbergplek voor oude boeken heeft.” “Ja, ik moet wel wat activiteiten hebben”, zegt Durk met een lach. “Mijn verzameling boeken – het oudste boek is ongeveer 270 jaar oud – is een uit de hand gelopen hobby. Ik hou van geschiedenisboeken, maar heb ook kookboeken en romans in mijn verzameling zitten. Verder werk ik graag wat in de tuin, er is altijd wel iets te doen.”

Aanpassingen in huis
Door de jaren heen deed Dynhus de nodige aanpassingen in de woning. Zo isoleerden ze de muren en kregen Durk en Ena dubbele ramen en nieuwe dakpannen. “In de kelder en de douche zijn leuningen gemaakt, zodat we wat extra steun hebben”, zegt Ena tot besluit. “Zolang we gezond blijven hopen we hier nog mooi een aantal jaren te kunnen blijven.”    

Snel contact?
We staan je graag te woord.