Wij Leven zo duurzaam mogelijk

Zonnige kant
“Vier jaar geleden ben ik hier in dit huis in Nijemirdum komen wonen”, vertelt Albert Menno Laffra. “Sjoerdje trok enige tijd later bij me in. In 2020 kregen we van Dynhus de mogelijkheid om acht zonnepanelen op ons dak te laten plaatsen. Daar waren we heel blij mee! We schaften zelf ook nog acht zonnepanelen aan, want ons dak is perfect voor zonnepanelen, het ligt op de zonnige kant. De aanschaf overlegden we met Aant Kingma van Dynhus en hij was heel enthousiast. Vorig jaar verbruikten we 4000 kWh energie en we kregen 2100 kWh terug. Dit houden wij precies bij in de app van Energie Direct. Het is echt een sport om te zien hoeveel energie de zonnepanelen leveren.”

Tijdklok
Sjoerdje rijdt elektrisch en gebruikte tot voor kort – ze is nu met zwangerschapsverlof – de auto vier dagen in de week voor haar werk in het ziekenhuis in Sneek. “Ik rekende dan iedere dag uit wat de auto aan energie nam”, legt ze uit, ‘’en of we het zouden redden met de hoeveelheid energie die de zonnepanelen leveren. De ene dag is dat natuurlijk meer dan de andere dag. Nu gebruikt Albert Menno mijn auto wat vaker, dat scheelt hem weer in de benzinekosten. Verder letten we er goed op dat we de wasmachine overdag aanzetten, zodat hij de energie van de zonnepanelen pakt. De thermostaat van de centrale verwarming staat in de winter standaard op 17,5 graden Celsius. We houden altijd de deuren zoveel mogelijk dicht en onze verlichting staat op een tijdklok.”

Beter isoleren
Maar dat is nog niet alles, Albert Menno en Sjoerdje schaften een tweede regenton aan, kweken allerlei groenten zelf – al is dit nu nog experimenteel – en kochten voor hun baby de meeste spulletjes tweedehands, zoals bijvoorbeeld een box. “We gebruiken ook geen wegwerpluiers”, zegt Sjoerdje tot slot. “Onze wens is dat het huis misschien in de toekomst nog wat beter geïsoleerd kan worden. Maar omdat het niet onze eigen woning is moeten we dat natuurlijk goed overleggen met Dynhus. Zo duurzaam mogelijk leven, dat vinden we heel belangrijk.” 

Snel contact?
We staan je graag te woord.