Zaken regelen is zo leuk!

“Ik ben geen Fries, maar woon al wel 8 jaar in Friesland”, zegt Marjan van Tellingen. In haar woning aan ’t Noard zet de vroegere projectleider van de ANBO koffie van versgemalen bonen. In de tussentijd  wijst ze ons op het mooie uitzicht dat ze heeft over de landerijen van Workum. “Ik woon nu twee jaar in deze woning van Dynhus. Voordat ik naar Friesland ging woonde ik in Hoofddorp. Daar was een Repair Café, en ik wilde hier in Workum ook graag meewerken aan het pas gestarte Repair Café. Ik vind het Repair Café een mooi idee; spullen en kleding repareren en ze niet zomaar weggooien. Daarbij vind ik het sociale contact heel belangrijk. Door mijn vrijwilligerswerk leerde ik Fries spreken en daarnaast veel mensen kennen.”

Technisch goed
Het Repair Café dat Marjan organiseert maakte verschillende ontwikkelingen door. Zo verhuisde het van Wâldrikhiem naar de Klameare  en sloot het - op initiatief van Marjan - aan bij het landelijk netwerk van Repair Cafés. “Ik hou van zaken regelen, dat is zó leuk”, zegt ze enthousiast. “Op dit moment hebben we drie vrijwilligers die technisch heel goed zijn en drie naaisters voor de te repareren kleding. We kunnen hopelijk snel weer twee keer in de maand het Repair Café draaien. In coronatijd was het soms helemaal niet mogelijk, of maar één keer in de maand. We merken dat het weer flink drukker wordt en dat is mooi om te zien. Mensen zijn altijd erg blij als we ze kunnen helpen. Ze komen ook steeds meer van wat verder weg, zelfs uit de regio Makkum.”

Fijn clubje mensen
Naast het regelen van verschillende dingen en het uitvoeren van naaiklussen, schuwt Marjan een technische uitdaging ook niet. “Ik ben zo trots als me dat lukt”, bekent ze lachend. “Kom maar op”, denk ik dan. Ik vind het leuk om bij de mannen te kijken en op technisch gebied weer wat te leren.”

“We hebben een opbergkast voor gereedschappen, compleet met werkbank. Als mensen een vrijwillige vergoeding doen gaat die in de pot. Hiervan kopen wij weer nieuwe gereedschappen of naalden en garen. We hebben een fijn clubje mensen waar ik me bij thuis voel, we praten en lachen heel wat af. Onze vrijwilligers zijn bijna allemaal 65+ en zetten zich enorm in voor de goede zaak, maar we staan altijd open voor nieuwe vrijwilligers!”

Repair Café Workum
Cultureel Centrum Klameare
Merk 1 in Workum
E-mail: repaircafe-workum@hotmail.com
Facebook: Repair Café Workum

Snel contact?
We staan je graag te woord.