De wijkagent is zo belangrijk

Met zijn allen er mee bezig
Het zijn de laatste maanden bij de politie in Lemmer voor wijkagent Geert van der Laan. ‘’Ik heb 44 jaar voor de overheid gewerkt, waarvan 29 jaar hier op het bureau”, vertelt hij. “Half maart ga ik met pensioen. Pauline Leijen wordt mijn opvolger. Dick Koffeman heeft de buitendorpen en de Lemstervaart als werkgebied, het vroegere Gaasterlan-Sleat heeft net een nieuwe wijkagent: Patrick Bottinga. In mijn werk draait het vooral om veiligheid en leefbaarheid. Daar zijn we met zijn allen mee bezig. Als er meldingen zijn via mijn collega’s die op straat zijn, dan lees ik die als wijkagent. Dat kan geluids- of drugsoverlast zijn. Ik neem contact op met Dynhus. Als het een eerste melding was, dan laten we het soms zo, of Dynhus zegt er wat van. Is de overlast al vaker gemeld, dan kunnen we een waarschuwing geven of eventueel een bekeuring.


Vroeg signaleren
De samenwerking met Dynhus verloopt prettig en vlot. ‘’Dat komt door de korte lijntjes”, aldus Geert. ‘’We bereiken samen het meest door de problemen aan de voorkant aan te pakken. Vaak zijn er bij overlast, eenzaamheid of verwaarlozing al voortekenen geweest, zodat de gemeente, het sociale wijkteam en de woningcorporatie aangeven dat er wat moet gebeuren! Zaken vroeg signaleren is ook de reden waarom wij ‘Bakkie in de buurt’ organiseren. Dit doen we samen met het wijkteam, de gemeente, De Kear en Dynhus.”


Beste resultaat
Geert heeft ook af en toe contact met wijkbeheerder Bert Schotpoort van Dynhus. “Die tref ik in de buurt, hij signaleert allerlei situaties vroegtijdig. Daarnaast organiseren we in samenwerking met een buurtvereniging bijvoorbeeld een ‘Buurtschouw’. We gaan dan als politie, wijkbeheerder, jongerenwerker en Dynhus de wijk door en communiceren richting de gemeente welke problemen er zijn. Dynhus is één van onze grootste partners en het contact is altijd heel goed geweest. De gezamenlijk aanpak leidt tot het beste resultaat. Wat ik mensen graag nog wil meegeven: Bel 112 bij een verdachte of gevaarlijke situatie. Mensen wachten vaak af of bellen 0900-8844. Dit nummer is meer algemeen. Maar door eerder 112 te bellen is de politie veel sneller bereikbaar. En daarmee pak je daders.”

Snel contact?
We staan je graag te woord.