Stichting Present: ‘’In één dag verlichten wat al maanden donker is”

Activiteiten
Stichting Present de Fryske Marren richt zich op mensen die op een andere manier geen hulp kunnen krijgen. “Bijvoorbeeld als ze geen netwerk om zich heen hebben”, legt coördinator Anneke Nagel uit. “Maar het kan ook zijn dat ze geen geld hebben om een kinderkamer te behangen of de tuin op te knappen. Allemaal zijn ze door bepaalde omstandigheden in hun huidige situatie beland. Het gaat altijd om een duidelijke klus of een sociale activiteit. Wij organiseren die van begin tot eind, zo zorgen we ervoor dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. Op die manier kan alles succesvol en naar tevredenheid verlopen en willen we in één dag verlichten wat al maanden donker is. Ik ben sinds 2019 als enige in dienst bij de stichting, alle andere mensen werken op vrijwillige basis. Het werk trekt mij zo omdat ik het heel mooi vindt om met mensen om te gaan.”

Heel flexibel
Vrijwilligers die graag wat willen doen voor hun medemens zijn van harte welkom. ‘’In Joure hebben we al een mooie ploeg van rond de 20 mensen”, aldus Anneke. “Maar in Lemmer en Balk kunnen we nog wel vrijwilligers gebruiken. Vrijwilligers kunnen bij ons zelf kiezen wat en wanneer ze mee willen werken. De meeste klussen worden in groepjes uitgevoerd. Wel moet je ook met groepen willen werken. Je krijgt reiskostenvergoeding en twee keer per jaar organiseren wij een bijeenkomst voor alle vrijwilligers. De laatste tijd zijn er ook steeds meer bedrijven die bijvoorbeeld twee keer per jaar een paar werknemers beschikbaar stellen. Wij zijn blij met die extra handen en de bedrijven vinden het mooi om voor Stichting Present wat te doen. Zo steunt Mous Waterbeheer in Balk ons financieel en met inzet van medewerkers en krijgen we ook hulp van DE in Joure. Dat is prachtig om te zien! We kunnen het werk alleen met vrijwilligers uitvoeren.”

Samenwerking Dynhus
Stichting Present werkt ook fijn samen met Dynhus. Anneke: ‘’Zo helpen zij bij tuinklussen en leveren ze daar bijvoorbeeld grind, zand of grond voor. Onze vrijwilligers gaan daarna aan de slag om de tuin weer toonbaar te maken. Dynhus denkt graag mee over het praktisch inrichten van de tuin, zodat mensen het voortaan zelf kunnen doen. Op 20 mei is er in Balk op de Dobbe, de Warren en de Binge een speciale ‘Tuindag’ geweest. Hier konden mensen een kopje koffie drinken en ondertussen aan Dynhus, Stichting Present en de Kear vertellen waar ze tegenaan lopen bij de inrichting en onderhoud van hun tuin. Mensen in beweging krijgen, omkijken naar elkaar, op de ‘Tuindag’ kwam dat allemaal samen.”

Wil je vrijwilliger worden of heb je een hulpvraag? Mail naar info@presentdfm.nl of kijk op www.presentdfm.nl.              

Snel contact?
We staan je graag te woord.