Woontip: met ‘Steenbreek’ je tuin vergroenen

Stenen eruit, planten erin!

“In Nederland hebben wij op dit moment te weinig verschillende soorten planten en dieren in onze tuinen”, zegt Robert van der Galiën,. “Dit komt bijvoorbeeld doordat mensen hun tuinen teveel met stenen inrichten, en te weinig met planten en bomen. Inwoners en gemeenten kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren, want iedere tuin telt.

Als gemeente De Fryske Marren zijn wij best wel een groene en blauwe gemeente. Daarmee bedoel ik dat er wel veel landbouw, natuur en water is in onze gemeente. Maar het kan beter, en zeker in bebouwd gebied! Daarom is er het landelijke project ‘Steenbreek’: Stenen eruit, planten erin. Want als veel mensen hun tuin bestraten, dan kan het regenwater niet goed in de bodem zakken.”

Vergoeding voor regenton

“En dat is niet alleen in tuinen zo, maar ook in openbare grond, zoals straten en pleinen”, gaat Robert verder. “Als het riool het water niet zo snel kan verwerken krijg je overstromingen. De gemeente doet hier veel aan, maar kan het niet alleen. Daarom is het belangrijk dat we met zijn allen ons aanpassen aan het klimaat. Niet alleen aan wateroverlast, maar ook aan hitte en droogte. Op die manier kunnen we allemaal in een gezonde en prettige wereld leven.

Inwoners kunnen helpen en er met elkaar voor zorgen dat tuinen groener worden. Ook een regenton kan al helpen. Als inwoners een regenton willen kopen, dan krijgen ze daarvoor een vergoeding van DFM. (zie kader, red.) Alle kleine beetjes helpen!”

Schaduw en sfeer

Om meer groen in je tuin te krijgen, is het handig als je weet welke planten weinig onderhoud nodig hebben. “Ook al heb je geen groene vingers, de Vrouwenmantel, Bloed ooievaarsbek, het Vingerhoedskruid en het Vergeet-mij-nietje hebben weinig onderhoud nodig”, legt Robert uit. “Wil je daarnaast ook nog wat boompjes planten voor schaduw en sfeer? Dan zijn de Esdoorn, de Hulst, Treurpeer en Wilg goede voorbeelden. Ze worden niet te groot en ze zijn in elk tuincentrum te koop.

Naast dat groene tuinen goed zijn tegen wateroverlast, zorgen ze er ook voor dat veel verschillende insecten, vlinders en vogels de weg naar jouw tuin weten te vinden. En dat is voor iedereen goed. Twijfel je of een plant of boom wel goed in jouw tuin past? Dan kun je altijd onze collega’s van Groen om hulp vragen. Je kunt telefonisch contact met ons opnemen via: 14 05 14 of per e-mail: info@defryskemarren.nl.” 

Op de website van Stichting Steenbreek vind je veel tips en informatie hoe je je tuin groener maakt.

  

Snel contact?
We staan je graag te woord.