Wij zijn er mooi op tijd bij geweest

Aan de bel trekken
Toen hun financiële situatie ging veranderen, realiseerde Gonnie zich: “Dit komt niet goed. Er komt zoveel geld minder binnen per maand, dat gaan wij niet redden. Als we niks doen, komen we in de problemen.” En ze belde met de gemeente. Ze had namelijk een telefoonnummer bewaard van een aardige mevrouw die haar een keer belde over een huurachterstand. Die achterstand konden ze snel zelf oplossen, maar de dame van de gemeente zei: “als je ooit problemen krijgt, dan moet je aan de bel trekken” en dat zinnetje was blijven hangen.

Snelle hulp
Twee dagen nadat Gonnie met de gemeente had gebeld, zat budgetcoach Feitse van Dijk van gemeente De Fryske Marren al bij het echtpaar aan de keukentafel. Feitse: “Door de nieuwe financiële situatie, AOW en een klein aanvullend pensioen, belandde het inkomen van Gonnie en Wiebe ver onder de bijstandsnorm. Ik kon ze wijzen op een aantal regelingen en ze helpen met het aanvragen ervan. Ook maakten we een financieel plan. We vroegen huur- en zorgtoeslag aan, een AIO-uitkering (aanvullende inkomensvoorziening ouderen) en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. En zo redden ze het. Het was hier niet een kwestie van slecht met geld omgaan, maar puur de situatie die veranderd was.”

Grote opluchting
Gonnie is erg blij met haar telefoontje om hulp: “Ik heb wel slapeloze nachten gehad hoor. Was bang dat ik m’n mooie huisje kwijt zou raken. En dat we niet meer baas zouden zijn over ons geld. Dat je het moet doen met een klein bedrag per week. Dat kan toch niet als je altijd gewerkt hebt! Ik ben blij dat we dat allemaal vóór zijn geweest. En dat Feitse kwam, die ons hartstikke goed heeft geholpen met al die regelingen. Wij zijn er mooi op tijd bij geweest. Gelukkig!”

Heb je geldzorgen? Loop er dan niet mee rond. Lees meer op de pagina 'Geldzorgen? Kom in actie! 

Snel contact?
We staan je graag te woord.