Onderzoek energielabel bij groot aantal huurhuizen

Alle huurhuizen van Dynhus hebben een energielabel. Deze energielabels worden om de tien jaar vastgesteld of als de woning met energiebesparende maatregelen is verbeterd. Binnenkort gaan we starten met het onderzoeken van een groot aantal huizen waarvan de energielabels 10 jaar oud zijn, in het gebied tussen Balk en Workum.

Hoe ziet een energieonderzoek eruit?
Bij een onderzoek neemt de energieadviseur de woning op en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water en ventilatie van het huis. Hij kijkt naar alle onderdelen die van belang zijn voor het energielabel. Zoals de vloer-, gevel- en dakisolatie, kozijnen en beglazing. Ook onderzoekt hij de installatie voor verwarming, warm tapwater en ventilatie. En kijkt of er nieuwe energiemaatregelen zijn toegevoegd, zoals zonnepanelen. Verder neemt de adviseur de zaken mee die huurders zelf hebben veranderd in het huis. Zoals een extra dakraam of aanbouw aan het huis.

Bezoek huurhuizen tussen Balk en Workum
Het onderzoek wordt gedaan door Socotec (voorheen Invent) uit Beilen. Zij onderzoeken zowel de buitenkant als de binnenkant van alle huurhuizen. Het opnemen van de woningen gebeurt per dorp. Na Bakhuizen volgt Oudega en Oudemirdum. Daarna de andere dorpen tussen Balk en Workum. Ook de huizen in Sint Nicolaasga en Langweer worden meegenomen in het onderzoek. Het opnemen van alle huizen neemt in totaal zo’n 2-3 jaar in beslag nemen. Als ze bij jou langskomen krijg je hierover persoonlijk bericht.

Medewerking van huurders nodig
Voor het onderzoek is het nodig dat de energieadviseur van Socotec toegang krijgt tot het huis. Hij heeft hiervoor minimaal een half uur en maximaal een uur nodig. Om de informatie te goed te kunnen verwerken, legt de energieadviseur onderdelen vast met foto’s. Bijvoorbeeld van een deel van het dubbelglas of van de installatie. Er zullen geen persoonlijke zaken gefotografeerd worden. Het is wel mogelijk dat de adviseur vraagt of de huurder iets wil verplaatsen voor de foto.

 

 

Bron foto: vastgoed actueel

 

Snel contact?
We staan je graag te woord.