Er is veel vertrouwen tussen LIMOR en Dynhus

Locatie in Balk
“LIMOR is een landelijke organisatie voor maatschappelijke opvang. We ondersteunen mensen die zonder vaste woon-, of verblijfsplek zitten”, vertelt Anke Bruin, Teammanager regio Friesland Zuid. ‘’Vaak zijn er ook andere problemen, zoals mentale problemen, een verslaving of financiële zorgen. Veel mensen zonder vaste woonplek wonen op campings, wat eigenlijk niet mag voor een lange tijd. In Sneek hebben wij aan de Gonggrijpstraat een crisisopvang. En sinds september vorig jaar is deze locatie in Balk erbij gekomen. Roelof Wielinga van Dynhus belde op en vertelde dat er een vroeger zorgcomplex leegstond. Vervolgens belden wij met gemeente De Fryske Marren of wij met hen en Dynhus wat konden betekenen voor mensen zonder vaste woonplek in de gemeente. Uiteindelijk lukte dat en daar zijn we heel blij mee!”

Weer zelfstandig wonen
Gerda Watzema is coördinator bij LIMOR, ze werkt samen met drie trajectbegeleiders en huismeester Wibo de Brouwer. ‘’Ik ben wekelijks op de locatie in Balk”, legt ze uit. ‘’Dan maken begeleiders soms een wandeling of drinken een bakje koffie met één van de bewoners en praten met hen over de stappen die ze zetten. Onze doelgroep is heel breed. Zo hebben we op dit moment een bewoner van 18 jaar die we coachen zodat hij op zichzelf leert wonen. Maar we begeleiden ook mensen die al lang zelfstandig wonen en hulp nodig hebben bij hun financiële problemen. Soms zijn er kinderen bij betrokken, dat kan heel ingrijpend zijn. We ondersteunen iedere bewoner richting een vervolgplek. Helaas wordt dat wel steeds moeilijker, want de huizenmarkt is lastig op dit moment.”

Fijn contact
Binnen het project Vangnetvoorziening werkt LIMOR samen met gemeente De Fryske Marren en Dynhus. LIMOR neemt de begeleiding op zich, de gemeente zorgt ervoor dat de juiste personen bij de vangnetvoorziening terechtkomen en Dynhus verhuurt de studio’s. Over de samenwerking met Dynhus zijn Anke en Gerda zeer enthousiast. Anke: “Die is echt top! LIMOR stuurt de aanmeldingen door naar Dynhus. Eén van de medewerkers van Dynhus maakt alle formulieren in orde en daarna overhandigt Kees Bergsma de sleutel aan de huurder van de woning. Als er tussendoor vragen zijn, dan hebben we goed en fijn contact. Dynhus denkt echt mee met huurders en dat vind ik heel bijzonder. Er is veel vertrouwen in elkaar.”

Tuin wordt ontmoetingsplek
Bewoners van de LIMOR locatie in Balk vielen onlangs in de prijzen. ‘Ontmoetingsplek in de gezamenlijke tuin’ is namelijk de winnaar van het Dynhus project Buurtkans geworden. Zij kregen een cheque van 1500 euro. De cheque is een verdubbeling van het bedrag dat ze hebben ingezameld onder bewoners voor het aankleden van de gezamenlijke tuin, die een ontmoetingsplek wordt voor bewoners en begeleiders van LIMOR. “Het was zo’n verrassing dat we de prijs wonnen! We gaan de tuin heel mooi maken met dit bedrag”, zegt Gerda. “Er komen picknickbanken, tuinposters en misschien zelfs een moestuintje. De tuin ligt helemaal rondom het pand, het is echt een fijne plek. Door het samen met de bewoners te doen, maken we ze verantwoordelijk en genieten ze straks nog meer van de tuin.”

Snel contact?
We staan je graag te woord.